България – какво трябва да знаете, преди да пътувате?

Туристите, които идват в България, ще открият морски курорти, високи планини, планински езера, гъсти гори и очарователното черноморско крайбрежие с широки пясъчни и най-чисти плажове в Европа. Вижте какво трябва да знаете за тази държава преди планираното ви пътуване!

България – обща информация

България е държава с площ от 110 910 км и брегова линия от 378 км, разположена в югоизточна Европа. Наричана от деветнадесети век преддверието на Изтока, сега тя е центърът на Балканите. Почти 7,2 милиона души живеят в тази страна, между планински вериги, гори, труднодостъпни долини, плодородни равнини, езера и реки, които се измиват от река Дунав на север и златни плажове на Черно море на изток. Разнообразието на пейзажа позволява много туристически дейности, включително преходи, колоездене, морски и зимни спортове. Освен богатството на ландшафта, България впечатлява и с богатството на своето археологическо и архитектурно наследство. България е естествено пресичане на Запад и Изток, където се преплитат влиянията на траките, римляните, Византия, османците, които са повлияли на съдбата на тази страна, например, формирането на история, език и култура, минаретата, взривяващи се до небесата, свидетелстват за вековното присъствие на турците по тези земи. Столицата София е пример за комбинация от влияния от класическата гръцка, романска, византийска, българска и турска архитектура. Туристите, които идват в България, очакват морските курорти (Слънчев бряг), високите планини, планинските езера, гъстите гори и очарователното черноморско крайбрежие с широки пясъчни и най-чисти плажове в Европа. България се гордее със своите паметници: древни манастири (Бачковски манастир) и църкви (набор от църкви, издълбани от камък в Иваново), тракийски гробници, включени в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство, както и резервати (Сребърна). България преди няколко години се превърна в любимо място за почивка на туристите. Изкушена е от красиви плажове, страхотно време, разнообразен пейзаж, разумни цени и вкусна регионална кухня. Топли и сърдечни хора посрещат туристите с отворено сърце, представяйки гостоприемството на вкусната им кухня, колоритен фолклор и народно изкуство.

България география

България се характеризира с разнообразна топография, а нейният пейзаж е доминиран от планински райони, които заемат 60% от територията на страната. България има най-високия връх на Балканите – Мусала с 2925,4 м надморска височина. Най-дългата река в басейна на Черно море е Дунав, която достига 471 км в рамките на България и е гранична река с Румъния. Най-интересни за туристите обаче са черноморските плажове със златист пясък – българското крайбрежие е с дължина почти 400 км, от които една трета са красиви пясъчни плажове, заобиколени от планини.

Климатът на България

Климатът в България е разнообразен – умерено топъл, континентален, сух във вътрешността, субтропичен и влажен в морето. В планините има климатични разлики. Средната температура през януари е от -6 ° C (в планините) до 6 ° C (на южното крайбрежие), през юли от 13 ° C (в планините) до 33 ° C (на брега). Валежите падат предимно през зимата, дъждовете изчезват през лятото, особено в южната част на страната и край морето. През лятото сухите заклинания траят средно от два до три месеца. Облачността в България е по-висока, отколкото в другите балкански страни. В Софийска област мъглата се задържа средно 11 дни в месеца. Най-малката инсолация е регистрирана през декември.

Българска фауна и флора

Горите покриват около 35% от територията на страната. До височина 700 – 1000 м растат главно дъбови дървета, до 1700 – 1800 м – бук и ели, на горната надморска височина на планините до 2000 – 2300 м – смърч, джудже, на тази височина има и планински зали. Най-старото иглолистно дърво, растящо в България, е и едно от най-старите дървета в света – босненският бор, наречен Байкал, който е на повече от 1300 години и има обиколка 7,8 метра. В планинските и низинните райони има чести гъсталаци, които пролистват листата си през зимата, и съобщества от степна растителност.

Население на България

В исторически план етническият състав на България (според преброяването от 2010 г.) извън България, от които съществуват 83,1%, най-голямата част от българското общество се състои от турци: 8%, както и от роми: 3,3% и румънци: 1. 3%.

Български нрави

Българите са приятелски настроени към гостите, но имат един вид консерватизъм. Те са щастливи да ви поканят в домовете си, където ще почерпят гостите с най-различни лакомства – когато отидете на гости, трябва да вземете малък подарък със себе си. Българите също обичат да се хранят навън, където се срещат с приятели и семейството си, посвещавайки се на празнуване на хранене, особено по време на обедната почивка, което стриктно се спазва сред работодателите. Българите имат впечатлението, че винаги имат всичко навреме, не бързат и времето им минава по-бавно. Те обичат най-популярния алкохол на Балканите – ракия, всяко семейство прави питието си различно. Те също се радват на кафе. По време на разговор с тях може да възникнат недоразумения поради факта, че поклащате глава встрани, което означава „да“ и кимате с глава „не“.

Българска религия

България е традиционно християнска държава, Българската православна църква е доминиращата религия и присъстват други православни църкви: Руската православна църква, Украинската православна църква, Румънската православна църква и Гръцката православна църква. Над 60% от населението на България е християнска. България също има голямо мюсюлманско малцинство през 2011 г. с приблизително 580 000 вярващи, повечето от които са турци.

Активни почивки в България

България е рай за любителите на водните спортове, слънчевите бани и планинските преходи. Любителите на гмуркането ще оценят Созопол, живописно градче на южното крайбрежие, пълно с древни паметници с очарователно яхтено пристанище и места за гмуркане за начинаещи и напреднали. В залива Св. Стефан, докато се гмуркате, можете да се любувате на различни видове флора и фауна, огромна древна котва и в пролива между града и остров Св. Йоан е потънала, вкаменена кедрова гора и древна морска техника, вкл. котви и амфори. Любителите на сърф, уиндсърф и кайтсърф ще оценят красивата скалиста северна скала и живописните златни заливчета на юг. Опитните сърфисти могат да се изправят срещу вълните в Царево, Синеморец или Ахтопол, където от 2012 г. състезанието по сърф се организира от Българската асоциация за екстремни водни спортове (BEWSA). Любителите на плажа са изкушени от известните курорти: Слънчев бряг, Албена, Златни пясъци или Созопол и град Лозенец, където се намира един от най-красивите плажове в България. През септември тук преобладават най-благоприятните условия за уиндсърф с най-силен вятър.

Източник: www.hote.li

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: pavel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *