Историята на златото

Златото е най-ценният метал, който по един или друг начин през цялото време е бил част от битието на човечеството. Днес се използва в бижутерията, в медицината и в индустрията. Но знаем ли как този метал е станал толкова важна част от животите ни? Историята на златото е дълга хиляди страници, защото то е с нас от най-ранните ни години. Днес ще ви разведем из по интересните периоди на създаването на историята на златото.

Златото преди 2000 години

Още преди Христа започва да се добива и да се използва за размяна. Заради лъскавите си свойства, хората го употребяват за украса и едва в по-късен период започват да се разплащат с него. По стечение на обстоятелствата главните му приложения остават тези двете, да украсява телата и домовете и да служи за размяна.

То става неизменна част от бита и културата на почти всеки народ. Много периоди в историята ни са свързани със „Златна треска“ или пък воюването за него. Първоначално се е използвало за разплащане без да има някаква точно определена форма. Хората са имали теглилки и са мерили точните грамажи за да определят стигат ли или не за закупуването на желаният продукт. Малко по-късно се вкарва единен стандарт и започва създаването на монетите, които са с точно определено тегло и размери. До днес са добити повече от 160 хиляди тона в целия свят, като се има предвид, че обикновено количествата които се добиват се измерват в грамажи, а не в килограми.

Златото символ на богатство и проклятие

Много войни са се водили в името на златото. Част от статистиката е и Испания, която тръгва да напада инките, само за да им отнеме ценният метал. По това време, инките са били най-богатите племена. Естествено, няма война без жертви и голяма част от тях са убити и поробени. Признак на успехи и смелост е било да се накичиш с завоюваните златни украшения. Освен че са били символ на придобитото богатство, са били признак и за това че дадения човек и хитър и умен. Варварите също са имали подобни обичай. Закичвали са се с всичките си притежавани злата, за да покажат, че стоят високо в обществото. Всичко което са имали, като ценност са го носели върху себе си. Имало е и специално предназначени златни амулети, чиято цел е била да предпазят от уроки и от лоши погледи. Колко точно са се справяли със задачата си обаче, дебелите книги пазят тайна.

Точното значение на думата „злато“ е „жълт“ или „зелен“. Дошло е от  праиндоевропейския език и е запазено като звучене в повечето езици по света. Буквите пък “Au”, които се използват за означаване на метала като химично вещество, са съкращение от думите с които на латински се е наричала утринната заря. На пръв поглед тя е жълта и светла и от там е тръгнало наименованието му.

Златни годежни пръстени

Останала от едно време е традицията, когато обичаш някого да му го покажеш, като му подариш златно украшение. Така се е зародила и позната ни традиция с годежните златни пръстени и скъпоценните камъни на тях. Можете да разгледате красиви златни годежни пръстени в колекцията на СОМАХА.

Днес освен за медицина и в индустрията, златото се използва предимно за аксесоар. Колиетата, които имаме далеч не са толкова тежки и масивни, нито пък пренатруфени с камъни по всяко ъгълче. Със сигурност и не носим всичко което притежаваме за да си покажем богатството. Днес огърлиците ни са много леки, деликатно изработени и наситени със смисъл. Все още обаче, можете да намерите по някое друго камъче инкрустирано в колиетата и гривните ни. Гривните преди са се използвали повече за защита при битка, а днес единственото от което защитават е уроки и лош вкус. Защото е признак на лош вкус да нямате поне едно златно украшение за специални поводи.

 

 

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)
Историята на златото, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *