Кога са необходими медицински маски?

Кога са необходими медицински маски? Много инфекции се предават по въздушно-капков път, но използването на медицинска маска може значително да намали риска от инфекция. Този артикул е единственото налично средство за предотвратяване на подобни заболявания, особено при пребиваване на многолюдни места, когато вероятността от инфекция се увеличава няколко пъти. Но за да не се превърне маската от протектор в източник на заплаха, е важно да я използвате правилно.

Правила за носене на маски

Защитна маска трябва да се носи в следните ситуации:

– на обществени места по време на епидемии и пандемии;

– докато се грижите за пациент, ако заболяването му се предава по въздушно-капков път;

– ако и вие сте болни, но има спешна нужда да напуснете къщата. В ситуация на пандемия маските трябва да се носят от всички, включително и от хора, които се чувстват здрави тъй като респираторната вирусна инфекция често протича в латентна форма без видими симптоми и влошаване на благосъстоянието. Въпреки това през цялото това време такъв човек ще бъде опасен за другите. В този случай маската трябва да приляга плътно към лицето, носенето на брадичката или с отворен нос отрича всички противоепидемични мерки. Особено важно е използването на такава защита за хора в риск – с отслабен имунитет, хронични заболявания, напреднала възраст и др.

Колко часа можете да носите една маска

 Продължителността на носене зависи от степента на защита на продукта, поради неговия дизайн и материали. Маска от плат и марля може да се носи не повече от два часа, но ако се намокри много трябва да се отстрани възможно най-скоро, тъй като защитните й функции се губят. Медицински маски с филтри с въглен могат да се носят 6-8 часа, но е важно и те да не се намокрят. Респираторите могат да се използват дори няколко дни, ако има функция за смяна на филтъра. Конвенционалните медицински маски от нетъкан текстил се използват само веднъж в рамките на два часа, след което трябва да бъдат изхвърлени. Не могат да се мият или дезинфекцират. Платовете могат да се перат, парят, гладят. В това отношение са много удобни, единственият проблем е, че бързо се намокрят от дишане.

 Поставяне на маската правилно

Също така е важно да сложим маските правилно: вземаме връзките с чисти ръце, без да докосваме основното платно, приближаваме ги към лицето, поставяме ги първо на брадичката, след това на устата, носа и фиксираме връзките отзад ушните миди. Желателно е в горния ръб да бъде пришита гъвкава тел, която ви позволява плътно да притиснете маската към носа. Това ще осигури най-добрата защита.

От коя страна да носите маската

 Има трислойни маски, които имат еднакъв цвят от всички страни. И в този случай най-вероятно няма разлика от коя страна са увити. Но има и двуцветни продукти, които трябва да се носят с бялата страна към лицето, тъй като слоевете са изработени от различни материали. Бялото абсорбира влагата, докато цветното има тенденция да е водоотблъскващо.

 Отстраняване на маската правилно Важно!

Маската трябва да се отстрани, за да не се докосва с ръце основното платно, върху което може да се намира патогенна микрофлора. Отстранете я, като нежно хванете с пръсти еластичните връзки зад ушите. След това се навива с външната страна навътре, поставя се в херметически плик и се изхвърля в кофата за боклук. След това трябва да измиете добре ръцете си или да ги третирате с дезинфектант закупен от topcho-bg.com.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *