Няколко съвета за грижа за съдовете с незалепващо покритие

Случвало ли ви се е това? Купихме чисто нов тиган с незалепващо покритие, ами например за бъркани яйца. За по-малко от няколко месеца и се превърна от незалепващо в много лепкаво. Пържените яйца полепват по повърхността и не искат да отиват в чинии. Какъв е проблема? Винаги сте готвили на умерена температура, съвестно сте пръскали тигана със спрей за готвене… Но готварският спрей не е най-добрият продукт за съдове с незалепващо покритие. Не знаех? И това е така! И така, нека започнем с почистването и отстраняването на проблема, който вие разбира се не сте създали нарочно.

 Когато се използва спрей за готвене, върху съдовете се образува фино покритие, в резултат на което храната се готви неравномерно, което отрича незалепващите свойства на новия продукт.

 Някои производители препоръчват използването на паста за почистване, за приготвянето на която трябва да смесите сода за хляб и вода в равни пропорции. С този състав внимателно почистете нашия тиган с неметална гъба или четка. О, и не забравяйте страничните стени! Сега изплакнете добре и подсушете.

Можете също да възстановите незалепващите свойства с обикновено растително масло. Изсипете го в тавата и разбъркайте добре. Отстранете излишното с хартиена кърпа.

И още един съвет. Опитайте се да не миете тигана в съдомиялна машина. Да, да, инструкциите всъщност казват, че можете. Но повярвайте ми, вашият тиган ще се наслади много повече на къпане в мивката, където температурата на водата и агресивните почистващи препарати няма да са толкова високи, колкото в съдомиялната машина. В знак на благодарност, той ще запази своите незалепващи свойства много по-дълго. Ние обичаме и се грижим Пропуснете използването на спрей за готвене, освен ако не искате да повтаряте стъпките по-горе, за да спестите тиган. Опитайте да го замените с растително масло. Вземете специален спрей за масло и изсипете растително масло в него. Много удобно! Да, и се уверете, че не съдържа никакви „полезни“ добавки, които традиционно се добавят към спрейове и постепенно се придържат към повърхността на съдовете (един от най-типичните представители е соевият лецитин).

Мазнини, тоест всякакви зеленчуци, масло и т.н. винаги сипете в малко количество и винаги на студен тиган, тоест преди да започнете да го загрявате. Разпределете цялата мазнина по цялата повърхност. Това се прави с цел подобряване на незалепващите свойства на повърхността. И ако добавите мазнина в загрят тиган, тогава тя просто ще се накисва в готвените храни, а няма да помогне на тигана и неговото незалепващо покритие. И разбира се, не използвайте никакви аксесоари с такива съдове, които могат да надраскат повърхността. Този съд за готвене е подходящ само за дърво, найлон и силикон.

 Поддържайте периодично тигана – това помага на повърхността да работи с пълна ефективност. И накрая, когато му дойде времето, без угризения на съвестта изпратете стария си тиган в последното му пътуване. Средният живот на тиганите с незалепващо покритие е 5 години. И когато откриете язви на повърхността или тя започне да се отлепва, това означава, че е време да си тръгне.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *