По какво се различават LED крушките от другите крушки?


LED лампите се използват за осветяване на дом, офис, промишлени помещения или улицата. Източникът на светлина в тях е диод, състоящ се от малки кристали. При други видове лампи светлината се излъчва от спирала с нажежаема жичка, газ или живак.
Един от популярните въпроси: каква е разликата между LED лампа и LED. Отговор: нищо. Това са две имена за един и същи тип лампа. Съкращението LED означава Light Emitting Diode – светоизлъчващ диод. Различните описания се отнасят за едни и същи лампи.

Каква е разликата между LED крушките? Те се различават по мощност, цветови температурен диапазон, устойчивост на външни влияния. В сравнение с други видове лампи те имат много предимства: работят по-дълго, не отделят токсични вещества, работят при напрежение от 180 до 260 V и консумират по-малко електроенергия.

Как LED лампите се различават от другите източници на светлина


LED лампите често се сравняват с конвенционалните лампи с нажежаема жичка, халогенни и флуоресцентни аналози. И така, нека видим как LED лампата се различава от обичайната.

Лампи с нажежаема жичка

Първото нещо, което отличава LED лампите от лампите с нажежаема жичка, е светещият елемент. В крушката на лампа с нажежаема жичка е инсталирана метална спирала, която излъчва светлина, нагрявайки се. Такива устройства са евтини, пасват на повечето осветителни тела и веднага светват при включване.

Недостатъци на този тип осветление:


● Кратко време на работа. Лампата е предназначена за приблизително 1000 часа работа, докато LED има живот от приблизително 100 000 часа.

● Висока консумация на енергия. Само една десета от консумираната енергия се превръща в светлина, останалите 90% се изразходват като топлина.

Флуоресцентни лампи

За да разберете как LED лампите се различават от флуоресцентните лампи, трябва да знаете как работят. Диод свети в LED лампи. Флуоресцентната лампа е тръба, пълна с фосфор. Тя консумира по-малко електроенергия от лампа с нажежаема жичка и издържа по-дълго: от 2000 до 20 000 часа.

Но флуоресцентната лампа има редица проблеми:
● Съдържание на живак – от 10 mg до 1 g на колба. Осветителното тяло е токсично и опасно за околната среда.

● Трептене. Лампата е чувствителна към токови преходни процеси. Постоянното мигане е досадно и уморително.

● Burnout. С течение на времето фосфорът се развива – спектърът на лампата се променя и светлинната мощност намалява.

UV лампи

Каква е разликата между LED лампа и ултравиолетова лампа? Последният работи по същия начин като флуоресцентния. Ултравиолетовата светлина се генерира, когато електромагнитните разряди запалят живачните пари в крушката. За производството на такава лампа се използва специално стъкло, което пропуска ултравиолетова светлина.

Основната опасност от този източник на светлина са живачни пари, които се отделят във въздуха при нагряване на крушката. И ако се счупи, ще трябва да почистите стаята от токсичен метал.

Халогенни лампи

Каква е разликата между луминесцентни лампи и халогенни лампи: на първо място, по принципа на работа. “Халоген” е по същество лампа с нажежаема жичка, чиято крушка е пълна с халогенни пари (бром или йод). Това увеличава експлоатационния му живот до 4000 часа.

Недостатъци на халогенните лампи:
● Силно нагряване. Температурата на крушката се повишава поради газове вътре. Може да изгори или да причини пожар.

● Крехкост. Можете да го вземете само от тялото. Ако докоснете повърхността на лампата, тя ще изгори.

Как една LED лампа се различава от енергоспестяваща лампа: основният конкурент
LED крушките често се бъркат с енергоспестяващите крушки, въпреки че двете изобщо не си приличат.

Енергоспестяваща или флуоресцентна лампа използва пет пъти по-малко енергия от лампа с нажежаема жичка при същата яркост. Но има свои собствени характеристики:

● Неудобна колба. Голяма круша или спирала често не се вписват в сянката и не изглеждат много привлекателни.

● Време за загряване. В момента на включване лампата свети по-слабо, като постепенно се затопля.

● Флуктуация на светлината. Лекото трептене причинява напрежение в очите и главоболие.

Основният недостатък на LED лампите в сравнение с други видове осветление е тяхната висока цена. Но това се компенсира от следните предимства:

● Икономически ефективен. Лампите с нажежаема жичка изгарят след няколко месеца, а светодиодите работят до 5 години.

● Устойчивост на външни влияния. Диодът няма да се влоши при замръзване или дъжд. Работна температура: от -20 до +40. Издръжливият калъф ще го предпази при падане.

● Сигурност. Лампата не съдържа токсични вещества и не се нагрява до температура, която може да причини пожар. Това е особено важно, ако искате да използвате лед лампи за вашия дом.

LED лампите се монтират у дома, в училища и болници, във фабрики, на детски площадки и по пътя. Има подходящо устройство за всяка цел.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *