Видове етерични масла и техните ползи

Етеричните масла са екстракти от растения, които съдържат аромата и вкуса на растението. Използват се в ароматерапията и като естествени овкусители. Много етерични масла имат и лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме какви са ползите от по-популярните видове етерични масла. 

Здравословни ползи

На първо място, нека споменем няколко общо ползи за здравословното ни състояние, които повечето етерични масла предлагат. Те успешно намаляват стреса и са изключително подходящи за хора с натоварено ежедневие. Етеричните масла могат да облекчат главоболието, да ни помогнат да се насладим на вечери с пълноценен сън, подобрим настроението си и да се чувстваме по-енергични през деня. 

Но истината  е, че не всички етерични масла са създадени еднакво. Всяко масло има своите особености и характеристики. 

Видове етерични масла 

Лавандула

Лавандуловото масло е едно от най-популярните етерични масла. Лавандуловото масло е известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Може да помогне за облекчаване на главоболието от напрежение, да намали стреса и да насърчи спокоен сън.

Лавандуловото масло също е ефективно при лечение на кожни заболявания като акне, екзема и псориазис. Може да помогне за успокояване на слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми.

Мента

Маслото от мента има редица предимства, които го правят популярен избор за естественото лечение на редица заболявания. Маслото е предпочитано решение 

при проблеми с храносмилането, гадене и други. Може да се използва и локално при мускулни болки, главоболие и възпаление. Вдишването на маслото може да помогне при алергии, настинки и задръстени синуси.

Бергамот

Маслото от бергамот се извлича от кората на цитрусовите плодове бергамот. Маслото има освежаващ, повдигащ аромат и често се използва в ароматерапията. Маслото от бергамот също може да бъде полезно за справяне със стреса и тревожността. To може да се използва и за подобряване на кожните състояния като акне и екзема. Маслото от бергамот съдържа антимикробни свойства, които могат да помогнат за унищожаването на бактериите по кожата. Маслото също може да помогне намалява възпаления и успокоява дразненето.

Роза

Етеричното масло от роза може да се използва успешно за намаляване на чувството за тревога, за отстраняването на стреса, депресията или физическата болка в тялото. То също предпазва от бактерии и разрастването на гъбички по кожата.

Лайка

Лайката може да бъде перфектното решение за храносмилателни проблеми и гадене. Етеричното масло от лайка може също така да помогне за по-бързо зарастване на рани, за справянето с различни кожни проблеми като екземи и други.

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво се дестилира от листата на растението Melaleuca alternifolia, което се намира в Австралия. Маслото притежава антибактериални, противовъзпалителни, антивирусни и противогъбични свойства. То може да бъде използвано за лечението на акне, микоза, контактен дерматит. Интересен факт е, че можете да се справите и с нападение от въшки с помощта на масло от чаено дърво.

Лимон

Етеричното масло от лимон може да подобри драстично настроението, да успокои тревожността и да повдигне нивата ви на енергия. Маслото от лимон има антимикробни свойства. 

Тамян

Тамянът е антисептично, отхрачващо, стягащо и лечебно средство. Етеричното му масло се бори с инфекциите на дихателните пътища. Подсилва имунната защита и успокоява тревожността. Използва се и в ревматологията и срещу мигрена.

Евкалипт

Етеричното масло от евкалипт има редица ползи. То облекчава кашлица, настинка и проблеми със синусите, контролира алергиите, помага за намаляване на симптомите на грип и облекчава възпалено гърло. То също така може да повиши имунното здраве, да облекчи болките в мускулите и ставите, както и да се пребори със стреса и да успокои ума.

Сандалово дърво 

Маслото от сандалово дърво се използва и в ароматерапията за насърчаване на чувството за спокойствие, облекчаване на тревожността и напрежението. Той е доказан релаксант, намалява тревожността и успокоява нервната система и помага за по-качествен сън.

Опитайте различните етерични масла, за да разберете кое е най-подходящо за вас.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *