Логически игри за деца

За да може детето да разсъждава в бъдеще, да оценява ситуацията, да прави изводи и да се фокусира върху тях, е необходимо да се развива логическото мислене от детството. Тогава то ще може да взема решения въз основа на своя опит, ще бъде по-успешно и ще се чувства уверен в своите способности. Уменията, които се придобиват чрез игри на логика и мислене, са много полезни в живота: това са и аналитично мислене, съзнателно възприятие и разширяване на езиковите възможности. Освен това тренира креативност, пространствено въображение и умения за решаване на проблеми.

Игри за малки деца

 За да развият логиката на бебетата, са достатъчни прости игри – това са играчки за шумолене, дрънкалки, висулки на количка или в креватче. С помощта на играчка детето може да научи, че ако хвърлите предмет на пода, той ще остане на пода. Ако татко или мама протегнат ръка с играчка, можете да протегнете ръка и да вземете артикула. За да развиете умението за сравнение и координация на движенията, както и способността за постигане на цели, можете да използвате сортировчик или пъзели. В първия случай детето се научава да различава формите и цветовете на предметите. Сортировачът се сглобява, когато всеки елемент е на мястото си. Пъзелът работи на същия принцип: докато частите от картината не се съберат в правилния ред, играта няма да приключи. Колкото по-голямо е детето, толкова по-сложно е изображението и толкова повече елементи.

 Пъзелите за деца в предучилищна възраст могат да бъдат обемни. Като образователна игра за деца на 2-4 години са подходящи пирамиди и кукли. Няма един правилен начин за сглобяване на пирамида и това ще помогне на бебето да научи променливостта на решенията.

 Много полезни кубчета. От тях можете да построите къщи и мебели за кукли. Кубчетата с изображения могат да бъдат подредени като пъзели. Използват се и като елемент в играта за по-старата група на детската градина. Съчиняването, преразказването и разказването на истории също са игри за деца, които развиват логиката и вниманието. В допълнение към четенето на книги и запомнянето на стихотворения, можете да организирате импровизация и да измислите своя собствена приказка с детето си. Опитайте да играете лотарията на историята, ако детето ви вече чете самостоятелно. Напишете началото на историята на няколко листа хартия. Например „Змей живееше на висока, висока планина и обичаше мармалад“. На свой ред съставете продължение и край на приказката, задайте на детето въпроси за размисъл: „Може ли драконът да лети или да се спуска със ски надолу по планината?“, „Може ли да се направи мармалад от облак?“. Колкото по-невероятни са измислените обстоятелства, толкова по-забавно е да си измисляш истории. Настолните игри също тренират логиката и паметта, където трябва да имате предвид няколко обстоятелства или обекта наведнъж, да сравнявате елементи, да отгатнете местоположението на елементите на друг играч или да намерите карти, свързани по значение.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *