Как да победите артралгията – постоянната болка в ставите

Вашата скелетно-мускулна система е изградена от кости, мускули и стави. Костите се прикрепят една към друга в ставите, където силни тъкани, наречени сухожилия и връзки, помагат за свързването на костите. В краищата на всяка кост е разположена облицовка от гладък, защитен хрущял и меки тъкани (синовиални мембрани), които произвеждат едноименната синовиална течност. Благодарение на хрущялите и синовиалните мембрани, костите ви са омекотени и смазвани, така че да не се търкат една в друга. Ставите са красиво проектирани, за да ви позволят да движите тялото си и да поддържате теглото си, докато се наслаждавате на живота си. Понякога удоволствието от него се помрачава от упорита болка в ставите, която прави всяко движение болезнено и трудно.

С повече изминали лета, състоянието на хрущялите започва да се влошава поради нормалното износване. Защитните мембрани и течности в ставите ви започват да намаляват. Тези промени могат да позволят на костите да се търкат една срещу друга по болезнен начин.

Може също да забележите, че някои стави са с променена форма – особено в пръстите на ръцете или на краката. Може да се почувствате схванати рано сутринта или да изпитвате болка в ставите, която никога не ви е притеснявала. Тези проблеми са често срещани при възрастните хора. Обикновено те са незначителни раздразнения, но понякога ставните болки и деформации могат да затруднят много естественото функционално движение и в крайна сметка може да се наложи да преминете операция или да смените ставата.

Това, разбира се, е в най-сериозните случаи и усложнения, които започват с болка в ставите. А кои са най-често срещаните състояния, при които е налице болка в ставите?

Болка в ставите и артрит

Артритът (или остеоартритът) е най-често срещаният тип проблем със ставите при възрастните хора. Обикновено засяга коленете, бедрата, ръцете, гръбначния стълб или понякога раменете.

Ревматоидният артрит е вторият най-разпространен тип хроничен артрит. Той се получава в резултат на автоимунна реакция, при която имунната система на тялото погрешно атакува ставите. Най-често това включва ставите в пръстите, китките, лактите, коленете, глезените и пръстите на краката.

Псориатичен артрит и болка в ставите

Около 30% от хората с псориазис на кожата в крайна сметка развиват псориатичен артрит. Болката в ставите, сковаността и подуването, които характеризират това състояние, са резултат от автоимунна реакция, при която имунната система погрешно атакува ставите, причинявайки възпаление. Псориатичният артрит може да засегне пръстите на краката и ръцете, на ставите най-близо до ноктите, както и китките, долната част на гърба и други места.

Лупус и болка в ставите

Около 90% от хората с автоимунната болест лупус имат болки в ставите, а повече от половината от хората казват, че това е един от първите симптоми, които забелязват. В допълнение към болката, ставите могат да бъдат подути и да се усещат твърди, нежни и топли. Болката може да засегне крайниците на тялото ви като коленете, глезените, пръстите, китките и лактите и обикновено е симетрична.

Хипотиреоидизъм и болка в ставите

Да, тук също има определена връзка. Хипотиреоидизмът е резултат от недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Тя е по-често срещана при жените и рискът от развитие на това заболяване може да е по-висок, ако имате семейна анамнеза за заболяването, ако сте пушач или имате тиреоидит на Хашимото. При някои хора със състоянието може да се появи болка и скованост на ставите, синдром на карпалния тунел или подуване на някои стави.

При което и да е от тези състояния е необходима индивидуална оценка и диагностика според симптомите, рисковите фактори и оплакванията. Но едно е сигурно – веднъж изпитате ли болка в ставите, която не отшумява, то трябва да потърсите помощта на специалист. Ортопедите и ревматолозите са подходящите видове специалисти, които могат да оценят костно-ставните ви проблеми и да изяснят причините, както и да предпишат лечение.

Важна част от съвременното лечение на различни заболявания, съпроводени от болка в ставите, са суплементите или хранителните добавки. За комплексно въздействие върху опорно-двигателния апарат и костната система се препоръчват продукти със съдържание на колаген, хиалуронова киселина и МСМ. Те са градивните единици на вашите стави, а в продукта Флекс Код те са с висока концентрация и получени чрез контролиран патентован процес.

С доказано действие чрез клинични наблюдения и в медицинската практика, смело може да заложите на добавка като Флекс Код за профилактика и въздействие на опорно-двигателната система.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *