Дигитализацията навлиза все повече в здравеопазването и медицината

Пациенти все по-често разчитат на новите технологии, за да достигнат до правилното медицинско лице, лекар, аптека, точна информация

Кои са най-новите тенденции в дигиталния маркетинг във фармацевтичния бранш и медицината и кои инструменти работят в България? Своя опит в иновативната платформа за комуникации в сферата на здравеопазването CredoWeb разказаха представители на фармацевтична компания, пиар агенция, пациентска организация, от Българския лекарски съюз и експерти по дигитална комуникация.

Десетки представители на фармацевтични компании и PR агенции, работещи в сферата на здравеопазването у нас, се събраха  да сверят часовниците си и да чуят тенденциите за бъдещето на дигиталните маркетинг стратегии в здравеопазването и фармацевтичната индустрия.

Първата по рода си среща-дискусия Digital Marketing Trends in Healthcare аnd Phamaceutical се състоя в новия бизнесцентър Capital Fort в София.

Днес няма да представяме дигиталните възможности, които предоставя платформата CredoWeb. Ще оставим нашите гости да разкажат за своя собствен опит – какво са постигнали с възможностите на платформата. Това заяви при откриването на форума основателят на CredoWeb д-р Петър Велев.

Изключително позитивно е, че в рамките на 3 години лекарската общност у нас демонстрира изключителен ръст на развитие в дигиталната среда, изтъкна д-р Велев.

„Какво е по-различното, което ние направихме? Защо смятаме, че, на практика, сме положили едно начало? Има два основни проблема през призмата на фармацевтичната индустрия на световно ниво. Те са свързани, от една страна, с възможността тази индустрия да си комуникира първо със здравните специалисти и фармацевти, а от друга  – комуникацията с пациенти. Основният проблем по отношение на първата група е възможността да се предостави информацията персонифицирано. По отношение на пациентите вече се е наложило като тенденция, че фармацевтичната индустрия трябва да извърви пътя от субект, който предоставя лекарства, до такъв, който предоставя услуги“. Това вече е ясно очертана тенденция в САЩ и в доста развити държави, в България също ще се върви в тази посока, изтъкна д-р Велев.

Новият модел, по който вече работи вече сферата на фарма индустрията, е модел, в чийто център е поставен пациентът.  Това обясниха в своята презентация „8 тенденции през 2018 г. – предизвикателства и възможности в дигиталния фарма маркетинг“  Александра Велева, CEO КредоУеб Австрия, и Силвия Александрова, Client Solutions Manager КредоУеб България.

76% от пациентите смятат, че фармацевтичните компании имат отговорността да предоставят  информация, която допълва продукта, който продават, изтъкна в презентацията Александра Велева.

Двете млади дами посочиха и основните принципи, по които ще работи дигиталната среда през 2018 г.: „Предайте правилното послание на правилната аудитория през правилния канал в правилния момент“.

Ето и някой от основните тенденции,  които ще са важни през следващата година:

•         Концепцията omni-channel в дигиталния маркетинг

•         Дигитализация на лекарите

•         Нарастваща популярност на здравните приложения, сваляни през телефона

•         Дигитални медицински представители

•         Фокус върху дигиталното съдържание

•         Огромна база данни за пациенти и заболявания в мрежата и техния анализ

•         Дигиталното не е трудно – промяната е неизбежна

Понятието Omni-channel е бизнес модел, който фирмите използват за подобряване на клиентския си опит. Подходът има приложение в здравеопазването, правителството, финансовите услуги, търговията на дребно и телекомуникациите и включва канали като физически местоположения, достъп до услуги чрез смартфон, телефонно обаждане, уеб страници за често задавани въпроси, социални медии, чат на живо, мобилни приложения и други похвати и методи, правещи така, че потребителят да получи необходимата услуга, стока или продукт бързо и без затруднения.

 

Актуални и важни теми, свръзани със здравето на Вас и Вашето семейство
Екран, част от секция “Теми” на CredoWeb.bg (кликнете върху изображението, за да видите подробности)..

Статията продължава тук >>

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: +2 (from 2 votes)
Дигитализацията навлиза все повече в здравеопазването и медицината, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *