LED лампи за басейни

Изграждането на външни и закрити басейни винаги е съобразено със стандартите за осветление. Водата през деня трябва да е напълно прозрачна. Това е необходимо за спазване на мерките за сигурност. През нощта осветлението на басейните може да се извършва от външни прожектори. За по-голяма икономия на ресурси се използва LED осветление на басейна. Геометрично правилното поставяне на такова осветление в стените на басейна осигурява максимална осветеност.

Как да инсталирате осветление на басейна

За осветяване на басейна в стените и дъното му се монтира специално полупроводниково осветление. Източниците на светлина са разположени така, че да осветяват равномерно целия воден стълб и да не оставят неосветени зони.

За това се използват високомощни LED лампи за басейни. Те се различават от конвенционалните модели по своя водоустойчив корпус IP68. Такива лампи за плувни басейни имат висока херметичност, което позволява да се удължи експлоатацията, докато светодиодите се изчерпят. Важно е да се отбележи, че светлинната проводимост на водата е много по-лоша от тази на въздуха. Ето защо е по-добре да закупите лампа за басейн с висока мощност. Сега в продажба има подводни прожектори до 30 вата. При геометрично правилно поставени конуси, два светлинни потока са достатъчни за осветяване на басейн с периметър от 30 метра. Ако площта е по-малка, можете да използвате прожектори с мощност 20 вата. Но не се препоръчва използването на 6W LED крушки с ниска мощност. Предназначени са за осветяване на езера и други водни обекти, които не са предназначени за плуване. Такива LED подводни прожектори се използват от дизайнерите за естетическо осветление на изкуствени водоеми и потоци.

 Проблеми с осветлението на рамкови басейни

Осветлението на рамковия басейн се различава по принципа на монтаж на осветителни тела. Невъзможно е да се вгради прожектор в стената или дъното на такъв басейни. Поради това в тях често се използват осветители от тип шамандура. Те представляват LED лампа, захранвана от батерии в запечатан корпус, която осветява или всичко наоколо или само долното полукълбо. Наличието на различни форми и размери на такива осветители, позволява да се използват широко не само в басейна, но и в ежедневието.

Има и дънни LED лампи за басейна с допълнителна тежест и лампи, които се закрепват към стените с вендузи или магнити. Последният може да се захранва и от 220 V мрежа чрез мрежов кабел. Въпреки това, такива осветители могат да бъдат опасни поради риск от повреда на окабеляването, така че не се използват в плувни басейни.

 Повечето прожектори за басейни са регулируеми по цвят. Тази подводна LED лампа включва три основни цвята: червен, зелен и син. По този начин с помощта на вградения контролер можете лесно да промените цвета на осветлението на басейна за естетически цели. В съвременните модели управлението се осъществява с помощта на дистанционно управление, подобно на дистанционното за телевизор. Предимствата на LED лампите за басейни пред аналозите ги правят най-търсените и популярни. Основните предимства на LED подсветката са както следва:

– Ниска консумация на енергия;

– Време на непрекъсната работа до 30 000 часа;

– Възможност за промяна на цвета на осветлението на басейна без специални познания и оборудване;

– Не е необходимо да сменяте източника на светлина или друга поддръжка; – Напълно екологично чисти и не съдържат живак.

Благодарение на тези предимства, LED осветлението за басейна почти напълно замени своите аналози. Въпреки че цената на полупроводниковите източници на светлина е доста висока, тяхната продължителна употреба и експлоатационен живот със сигурност ще компенсират първоначалните разходи.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 0 (from 0 votes)

Author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *